Kouzelný den v Miami pro Landa a Mclaren F1
Byla to dlouhá noc plná oslav. V plánu bylo odletět hned po závodě, ale Zak Brown rozhodl, že poletí až následující den. Byl totiž čas na pořádnou oslavu.
„Něco takového jako první vítězství se člověku stane jen jednou. Je hezké, že se to povedlo v Miami,“ řekl Lando Norris.
Prvenství mají vždy zvláštní příchuť a pilot McLarenu to dobře ví. Čekal na něj dlouho a ta chvíle konečně přišla. Norrisovo první vítězství ve Formuli 1 se stalo v Miami katalyzátorem pozornosti veřejnosti, soupeřů i zasvěcených k všeobecné radosti. Na své poprvé se totiž nikdy nezapomíná.
Tento 24letý Brit debutoval v týmu McLaren v roce 2019 a v týmu z Wokingu působí již šestou sezónu. Až do GP Miami měl na kontě rekordních 15 umístění na stupních vítězů bez vítězství, takže radost po projetí cílovou páskou byla ohromující: „Dokázali jsme to! Konečně jsme to dokázali!!! Miluju vás všechny.“
Lando předvedl mistrovský kousek a využil okolností víkendu, který mohl být vzhledem k Verstappenově pole position a sobotní kvalifikaci a sprintu považován za samozřejmost. To už ale patří minulosti. Díky Landově úspěchu vše ostatní vyšumělo do ztracena, včetně incidentu ve sprintu, kdy se zapletl do havárie na startu mezi Alonsem a Strollem.
Norris se přiznal, že to věděl už od rána. „Měl jsem tempo a cítil jsem, že je to ten správný den.“ Lando využil Safety Car ve 29. kole. Jeho kouzelná zastávka v boxech mu umožnila dostat se na vedoucí pozici, kterou si udržel až do konce. Landovo odhodlání bylo klíčové při opětovném startu po Safety Caru, kdy se na něj pokusil zaútočit Verstappen. Od té chvíle si díky čerstvým pneumatikám a velmi solidnímu tempu vybudoval náskok a po 110 GP v kariéře si dojel pro vítězství.
Nebyl to pro něj nejjednodušší závod, startoval z pátého místa, vrátil se na šesté a pak se musel probojovat dopředu. „Celý víkend byl dobrý. Jen jsem měl po cestě nějaké drobné komplikace, ale v pátek jsem věděl, že na to máme. Tu a tam jsme udělali pár chyb, ale v neděli se nám to podařilo dát dohromady,“ přiznal. „Aplikovali jsme perfektní strategii, vše se vyplatilo, takže díky McLarenu.“
Jásot v helmě, pěsti k nebi, společné objetí s týmem a pak postupně s ostatními jezdci, kteří mu přišli pogratulovat: Fernando Alonso, Carlos Sainz, Charles Leclerc, dokonce i Max Verstappen byl rád, že když už musel být poražen, tak Landem. Nelze ho nemilovat, všichni v paddocku F1 měli z jeho dlouho očekávaného prvního vítězství opravdovou radost.
„Na tohle vítězství se čekalo dlouho a byl to neuvěřitelný pocit. Bylo tu skvělé publikum, celý tým. Kdybych si měl ten okamžik na vrcholu pódia zarámovat, bylo by tam hodně úsměvů, hodně jásotu. O těchto dnech jsem snil, ale nikdy nevíte, kdy přijdou. Neděle byla tím dnem.“
Pro Landa nastalo čiré štěstí a velká úleva. „Těžko se to popisuje slovy. V hlavě mi šrotovalo a přemýšlel jsem o spoustě věcí, ale zároveň jsem byl klidný. Občas to tam bylo trochu osamělé a je příjemné tak trochu přemýšlet o všem, co jste udělali, abyste se dostali až sem.“
Jako správný kluk odvedle Lando okamžitě zavolal rodičům a byl viditelně dojatý: usmíval se, plakal, byl v sedmém nebi. „Volat mámě a tátovi mi přišlo přirozené. Strašně mě podporovali: jsou to ti, kteří jsou s vámi od začátku, ti, kteří mě přivedli k závodění, podporovali mě a umožnili mi dostat se do Formule 1, dosáhnout svého snu a dělat to, co jsem od dětství miloval.“
Lando se při pohledu zpět nemohl přestat usmívat: jeho život se mu jako film odvíjel před očima: „Vracely se mi vzpomínky na každý okamžik, který mě přivedl tam, kde jsem teď, například na můj první start na závodním okruhu, když mi bylo pět let. Já, můj bratr a táta jsme tam jen tak stáli a sledovali auta, která projížděla kolem. Je neuvěřitelné ohlédnout se zpět z vrcholu stupňů vítězů.“
„Získat první vítězství je vždy neuvěřitelné. Měl jsem chvíle, kdy jsme byli blízko, ale nikdy se mi to nepodařilo proměnit ve vítězství. Neměl jsem obavy, ale svým způsobem mi tento výsledek připadá jakoby mi spadl kámen ze srdce. Hodně lidí pochybovalo, že se mi podaří sebrat se a vyhrát závod. Zůstal jsem trpělivý. Letos jsem si byl jistější než kdy jindy, že já i tým na to máme. Pořád jsem tvrdě pracoval a dělal to, co umím nejlépe. Věděl jsem, že můj čas přijde.“
Landovo vítězství bylo týmovým úspěchem, plodem tvrdé práce počínaje šéfem týmu Andrea Stellou, protagonistou přestavby týmu. Příchod aktualizací v Miami na Landově voze dal jejich výsledku punc vrcholu strategické práce, díky níž McLaren zazářil.
„Tým odvedl úžasnou práci. Loni jsme se tu nedostali ani do Q2,“ komentoval Brit. „Podívejte se, kde jsme teď: jsme na vrcholu a vyhráli jsme závod. Odvedli jsme šílenou práci, abychom se dostali z místa, kde jsme byli, tam, kde jsme teď.“
Aktualizace dorazily podle plánu a rozhodly, ale nebyly jedinou složkou miamského úspěchu. „Posledních pár měsíců bylo neuvěřitelných: odvedli jsme spoustu práce, abychom konečně mohli přinést výsledky. Aktualizace sehrály svou roli, ale věřím, že to byl součet mnoha drobností, které se sešly a vytvořily dokonalý magický den.“