Kúzelný deň v Miami pre Landa a Mclaren F1
Bola to dlhá noc plná osláv. V pláne bolo odletieť hneď po pretekoch, ale Zak Brown rozhodol, že poletí až nasledujúci deň. Bol totiž čas na poriadnu oslavu.
„Niečo také ako prvé víťazstvo sa človeku stane len raz. Je pekné, že sa to podarilo v Miami,“ povedal Lando Norris.
Prvenstvá majú vždy zvláštnu príchuť a pilot McLarenu to dobre vie. Čakal naňho dlho a tá chvíľa konečne prišla. Norrisovo prvé víťazstvo vo Formule 1 sa stalo v Miami katalyzátorom pozornosti verejnosti, súperov aj zasvätených k všeobecnej radosti. Na svoje prvýkrát sa totiž nikdy nezabúda.
Tento 24-ročný Brit debutoval v tíme McLaren v roku 2019 a v tíme z Wokingu pôsobí už šiestu sezónu. Až do GP Miami mal na konte rekordných 15 umiestnení na stupňoch víťazov bez víťazstva, takže radosť po prejdení cieľovou páskou bola ohromujúca: „Dokázali sme to! Napokon sme to dokázali!!! Milujem vás všetkých.“
Lando predviedol majstrovský kúsok a využil okolnosti víkendu, ktorý mohol byť vzhľadom na Verstappenovo pole position a sobotnú kvalifikáciu a šprint považovaný za samozrejmosť. To už ale patrí minulosti. Vďaka Landovmu úspechu všetko ostatné vyšumelo do stratena, vrátane incidentu v šprinte, kedy sa zaplietol do havárie na štarte medzi Alonsom a Strollom.
Norris sa priznal, že to vedel už od rána. „Mal som tempo a cítil som, že je to ten správny deň.“ Lando využil Safety Car v 29. kole. Jeho kúzelná zastávka v boxoch mu umožnila dostať sa na vedúcu pozíciu, ktorú si udržal až do konca. Landovo odhodlanie bolo kľúčové pri opätovnom štarte po Safety Care, kedy sa naň pokúsil zaútočiť Verstappen. Od tej chvíle si vďaka čerstvým pneumatikám a veľmi solídnemu tempu vybudoval náskok a po 110 GP v kariére si došiel pre víťazstvo.

Neboli to pre neho najjednoduchšie preteky, štartoval z piateho miesta, vrátil sa na šieste a potom sa musel prebojovať dopredu. „Celý víkend bol dobrý. Len som mal po ceste nejaké drobné komplikácie, ale v piatok som vedel, že na to máme. Tu a tam sme urobili pár chýb, ale v nedeľu sa nám to podarilo dať dohromady,“ priznal. „Aplikovali sme perfektnú stratégiu, všetko sa vyplatilo, takže vďaka McLarenu.“
Jasot v helme, päste k nebu, spoločné objatie s tímom a potom postupne s ostatnými jazdcami, ktorí mu prišli pogratulovať: Fernando Alonso, Carlos Sainz, Charles Leclerc, dokonca aj Max Verstappen bol rád, že keď už musel byť porazený, tak Landom. Nedá sa nemilovať, všetci v paddocku F1 mali z jeho dlho očakávaného prvého víťazstva skutočnú radosť.
„Na toto víťazstvo sa čakalo dlho a bol to neuveriteľný pocit. Bolo tu skvelé publikum, celý tím. Keby som si mal ten okamih na vrchole pódia zarámovať, bolo by tam veľa úsmevov, veľa jasotu. O týchto dňoch som sníval, ale nikdy neviete, kedy prídu. Nedeľa bola tým dňom.“
Pre Landa nastalo číre šťastie a veľká úľava. „Ťažko sa to opisuje slovami. V hlave mi šrotovalo a premýšľal som o množstve vecí, ale zároveň som bol pokojný. Občas to tam bolo trochu osamelé a je príjemné tak trochu premýšľať o všetkom, čo ste urobili, aby ste sa dostali až sem.“
Ako správny chlapec odvedľa Lando okamžite zavolal rodičom a bol viditeľne dojatý: usmieval sa, plakal, bol v siedmom nebi. „Volať mame a otcovi mi prišlo prirodzené. Strašne ma podporovali: sú to tí, ktorí sú s vami od začiatku, tí, ktorí ma priviedli k pretekaniu, podporovali ma a umožnili mi dostať sa do Formule 1, dosiahnuť svoj sen a robiť to, čo som od detstva miloval.“

Lando sa pri pohľade späť nemohol prestať usmievať: jeho život sa mu ako film odvíjal pred očami: „Vracali sa mi spomienky na každý okamih, ktorý ma priviedol tam, kde som teraz, napríklad na môj prvý štart na pretekárskom okruhu, keď mi bolo päť rokov. Ja, môj brat a otec sme tam len tak stáli a sledovali autá, ktoré prechádzali okolo. Je neuveriteľné obzrieť sa späť z vrcholu stupňov víťazov.“
„Získať prvé víťazstvo je vždy neuveriteľné. Mal som chvíle, keď sme boli blízko, ale nikdy sa mi to nepodarilo premeniť na víťazstvo. Nemal som obavy, ale svojím spôsobom mi tento výsledok pripadá akoby mi spadol kameň zo srdca. Veľa ľudí pochybovalo, že sa mi podarí zobrať sa a vyhrať preteky. Zostal som trpezlivý. Tento rok som si bol istejší ako inokedy, že ja aj tím na to máme. Stále som tvrdo pracoval a robil to, čo viem najlepšie. Vedel som, že môj čas príde.“
Landovo víťazstvo bolo tímovým úspechom, plodom tvrdej práce počnúc šéfom tímu Andrea Stellou, protagonistom prestavby tímu. Príchod aktualizácií v Miami na Landovom vozidle dal ich výsledku punc vrcholu strategickej práce, vďaka ktorej McLaren zažiaril.
„Tím odviedol úžasnú prácu. Vlani sme sa tu nedostali ani do Q2,“ komentoval Brit. „Pozrite sa, kde sme teraz: sme na vrchole a vyhrali sme preteky. Odviedli sme šialenú prácu, aby sme sa dostali z miesta, kde sme boli, tam, kde sme teraz.“
Aktualizácie dorazili podľa plánu a rozhodli, ale neboli jedinou zložkou miamského úspechu. „Posledných pár mesiacov bolo neuveriteľných: odviedli sme veľa práce, aby sme konečne mohli priniesť výsledky. Aktualizácie zohrali svoju úlohu, ale verím, že to bol súčet mnohých drobností, ktoré sa zišli a vytvorili dokonalý magický deň.“