We noticed you're visiting from United States. Go to

Motor
//
Toate știrile

Lando Norris încoronat Campion Mondial în 2025

Publicat pe:: 08.12.2025

„Acesta nu este Campionatul meu Mondial, acesta este al nostru”

Sărbătorim cu mândrie realizarea monumentală a lui Lando Norris, care a câștigat Campionatul Mondial al Piloților de Formula 1 în 2025, devenind al 11-lea pilot britanic care a câștigat coroana și primul campion mondial pentru McLaren de la Lewis Hamilton în 2008. Acesta marchează un moment istoric pentru Norris, McLaren și Monster Energy, deoarece pilotul în vârstă de 26 de ani încheie un sezon de dominație și rezistență.

...

După ce a trecut linia de sosire pe locul trei la Marele Premiu de la Abu Dhabi – rezultatul de care avea nevoie pentru a-și asigura titlul – Norris, emoționat, a reflectat asupra parcursului său:

„N-am mai plâns de ceva vreme! Nu credeam că voi plânge, dar am plâns. E o călătorie lungă... În primul rând, vreau să le mulțumesc tuturor celor de la McLaren și părinților mei. Mamei mele, tatălui meu - ei sunt cei care m-au susținut de la început.”

...

Norris a intrat în finala sezonului cu 12 puncte înaintea campionului en-titre Max Verstappen și a rezistat concurenței acerbe din partea coechipierului său Oscar Piastri și a lui Charles Leclerc de la Ferrari pentru a-și asigura campionatul. Calmul său sub o presiune imensă a încununat o campanie spectaculoasă.

În sezonul 2025, Norris a obținut șapte victorii la Grand Prix-uri, inclusiv victorii de referință în Australia, Monaco și cursa de acasă de la Silverstone. De asemenea, a înregistrat 18 clasări pe podium – cele mai multe clasări înregistrate vreodată de un pilot McLaren într-un singur sezon – și șapte pole position-uri. Aceste realizări i-au adus titlul de al 13-lea campion mondial McLaren și al 35-lea din istoria Formulei 1.

...

Călătoria lui Lando a început în karting la vârsta de șapte ani, unde talentul său brut l-a propulsat rapid prin ierarhie. A dominat categoriile juniori, câștigând Campionatul Formula Renault 2.0 în 2016 și Campionatul European FIA Formula 3 în 2017, înainte de a termina pe locul doi în Formula 2 în 2018. Alăturându-se Programului de Dezvoltare a Piloților McLaren în 2017, Norris a devenit cel mai tânăr pilot de F1 al echipei în 2019 și de atunci a devenit cel mai experimentat pilot al acesteia, cu 151 de starturi în Grand Prix.

Triumful lui Norris marchează primul Campionat al Piloților pentru McLaren în 17 ani și urmează după două titluri consecutive la categoria Constructori, câștigate în 2024 și 2025. El se alătură unui grup de elită de campioni McLaren, printre care se numără Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, ​​Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen și Lewis Hamilton.

...
...

În timp ce Norris sărbătorește acest moment definitoriu pentru carieră, acesta rămâne concentrat asupra viitorului:

„A fost o călătorie lungă cu McLaren”, a spus Norris. „Am fost cu ei timp de nouă ani, prin momente nebunești și dificile, dar și prin multe momente bune. Să le aduc ceva înapoi... este primul lor titlu la piloți după mulți ani și sunt mândru de toți. Acesta nu este Campionatul meu Mondial, este al nostru.”

Suntem mândri să fim alături de Lando Norris în acest nou capitol al călătoriei sale, inspirându-i totodată pe fanii din întreaga lume.

În acest articol: